Agility

 
Agility (po slovensky pohyblivosť, obratnosť, zručnosť) je kynologický šport, pri ktorom pes pod vedením psovoda prekonáva prekážky rozostavané na parkúre v poradí určenom rozhodcom. Víťazom na pretekoch sa stáva tím, ktorý prebehne parkúr v čo najkratšom čase a bez trestných bodov. Na plemene nezáleží.
Prekážky sa v agility delia do troch kategórií. Poznáme prekážky skokovézónové a priebežné. Pre všetky prekážky platí, že nesmú byť nebezpečné pre psa ani pre psovoda a musia svojimi rozmermi zodpovedať ustanoveniam daným Reglementom FCI a Skúšobným poriadkom agility SR.
 
V tomto športe sa ukáže vzťah medzi majiteľom a jeho psom (dôvera, poslušnosť a láska). Čo sa týka toho aj keď tento šport vyzerá veľmi jednoducho naučiť psíka všetky prekážky zabere dostatok času niektoré sú jednoduché, niektoré ťažké... ale to závisí od konkrétneho psíka, či sa nebojí dannej prekážky a akú má chuť sa učiť, respektíve či ho majiteľ správne motivuje, aby to psíka bavilo.. Ale pravdaže psík nie je stroj a niekedy napriek tomu, že ho to baví a vie čo sa po ňom chce proste psík si urobí po svojom lebo nemá svoj deň alebo ho baví iná prekážka ako tú čo momentálne trénuje... 
 
Uršulka sa len učí mometálne vie skoky jednoduché, tunely - pevný, látkový (ten sme zatiaľ párkrát len trénovali), Ačko, kladina, kruh ako sa to vezme - trénovali sme zatiaľ len raz, svalom ešte nie ale učili sme sa formou uličky ho ale zatiaľ len raz na intenzívnom tréningu. Ostatné ešte nevieme ale dúfam že sa dopracujeme k tomu a podarí sa nám v priebehu 2016 nejaký aspoň neoficiálny pretek.